Skip to content
Header Secondary Logo
Header Secondary Logo

Hoe maakt technologie een duurzaam verschil in de voedingsmiddelen- en drankensector?

Hoe maakt technologie een duurzaam verschil in de voedingsmiddelen- en drankensector?

Share

Hoe maakt technologie een duurzaam verschil in de voedingsmiddelen- en drankensector?

Apr 20, 2023

Marlie van Meer
Hands in coffee beans

Naar aanleiding van het webinar ‘Duurzaamheid gaat het verschil maken in de voedings- en drankensector’, in samenwerking met de Rabobank

De aandacht van de consument gaat steeds meer uit naar duurzame keuzes. Dit geldt ook voor keuzes op het gebied van eten en drinken. De impact van digitalisering en technologie blijft hierbij niet onopgemerkt. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat een digital-first-strategie cruciaal is voor succes. Zoals Aptean’s Food & Beverage Trendrapport in samenwerking met IDC (Global Food and Beverage Industry Trends and Strategic Insights 2022) laat zien, maakt digitale transformatie KPI-verbeteringen op alle gebieden mogelijk. Van productie tot kwaliteit en van supply chain tot verkoop. Én het biedt inzicht om duurzame bedrijfsbeslissingen te kunnen maken. Hoe kunt u dit inzetten als concurrentievoordeel?

Duurzaamheid gaat nu eenmaal steeds vaker het verschil maken in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Daarom heeft Aptean Marcel Lambregts, Sectormanager Food bij Rabobank, uitgenodigd om met ons tijdens een webinar in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp. Rabobank doet al jaren veel onderzoek in de foodsector en benadrukt tijdens het webinar meermaals het belang van transparantie, innovatie en digitalisering in de keten om stappen hierin te kunnen maken.

Maak je geen zorgen als je dit waardevolle webinar hebt gemist; u kunt de volledige sessie op aanvraag bekijken.

De impact van duurzaamheid in de voedselverwerkende industrie

Voedings- en drankenbedrijven staan onder druk en worden meer en meer een dienstverlenend: er vindt een verschuiving plaats van aanbodgedreven naar vraaggestuurde duurzame ketens. En ook de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering dwingt hen om werk te maken van duurzaamheid. Zo geeft 40% van de foodbedrijven in de Benelux al aan prioriteit te geven aan duurzaamheid in 2023. Maar de weg die voor ons ligt is lang. Wat zijn de bevindingen van de Rabobank hierover? Marcel Lambregts benoemt tijdens het webinar dat Rabobank drie belangrijke pijlers identificeert die noodzakelijk zijn om deze voedseltransitie mogelijk te maken: productie, supply chain en consumptie.

“Als het om productie gaat, wordt van voedings- en drankenbedrijven verwacht dat ze hun productieprocessen verduurzamen. Steeds meer bedrijven erkennen dan ook het belang van digitalisering en automatisering om processen te optimaliseren en verspilling te verminderen. Verder heeft de wereldwijde toeleveringsketen gezorgd voor een verbinding tussen klanten en producten/diensten over de hele wereld. Dat heeft echter een dramatisch effect gehad op het milieu”, zo legt Marcel uit. “Het goede nieuws is dat er veel valt te winnen door kritisch te kijken naar de bijdrage die je als individueel bedrijf levert aan de supply chain als geheel. Hoe produceer je, sla je op en distribueer je jouw producten?”

Last but not least, contstateert de Rabobank, dat ook vanuit de consument bedrijven steeds meer gedwongen worden. Ze zijn tegenwoordig veel kritischer en stellen hogere eisen dan ooit. Om de klanttevredenheid op het gewenste niveau te houden, is meer transparantie noodzakelijk. Als voedings- en drankenbedrijf moet je verder kijken dan je eigen processen om ervoor te zorgen dat ook je leveranciers zich houden aan duurzame en ethische praktijken.

Hoe ondersteunt Aptean’s food software de drie pijlers van duurzaamheid?

Voor veel bedrijven is deze noodzakelijke verduurzaming een flinke uitdaging. Maar voedings- en drankenbedrijven staan er niet alleen voor! Aptean heeft branchespecifieke software oplossingen om op alle drie de pijlers impactvolle veranderingen door te voeren en is in staat om bedrijven daar stap voor stap in te begeleiden. Op weg naar een duurzamere en verantwoorde bedrijfsvoering.

  1. Productie: meer inzicht Zo biedt Aptean Food & Beverage ERP allerlei functionaliteiten die ervoor zorgen dat je bedrijf efficiënter produceert, minder voedsel verspilt en realtime inzicht heeft om duurzame beslissingen in je gehele supply chain te kunnen maken. Efficiënte productieprocessen zijn afhankelijk van nauwkeurige, up-to-date gegevens om prognoses, planning en productiemogelijkheden te ondersteunen. Operationele zichtbaarheid en transparantie kunnen het productieproces verbeteren door meerdere realtime gegevensbronnen te integreren, denk aan: voorraad- en vervalbeheer (FIFO/FEFO), receptenbeheer en productspecificaties, batchtraceerbaarheid en kwaliteitscontrole. OEE-software biedt ten slotte waardevolle inzichten in de performance van je productielijnen en productieprocessen, waardoor realtime duurzame besluitvorming en taakbeheer mogelijk wordt.

  2. Supply chain: kortere ketens Om de klimaatvoetafdruk te verkleinen, is ketensamenwerking nodig. Een nauwe samenwerking met lokale en nearshore-leveranciers kan de duurzaamheid van de toeleveringsketen vergroten. Werk daarvoor altijd samen met leveranciers die voldoen aan de nodige milieuregelgeving. Tevens kunnen voedings- en drankenbedrijven met routeoptimalisatiesoftware (TMS) het aantal transportkilometers beperken door efficiënter te plannen en distribueren.

  3. Consumptie: informatie delen Een milieuvriendelijk imago verschuift van een voordeel naar een noodzaak voor voedselproducerende bedrijven. Er zijn verschillende manieren om de consument mee te nemen in de duurzame stappen die je als foodbedrijf neemt of hebt genomen. Investeer in traceerbaarheid van boer tot bord om duurzaamheid en je CO2-voetafdruk te meten en aan te tonen. Denk ook aan publicatie van de CO2-voetafdruk op productverpakkingen of een app waarmee consumenten de streepjescode scannen om toegang te krijgen tot gegevens die niet op het productetiket staan, inclusief duurzaamheidsinformatie.

Belang van data en digitalisering neemt in hoog tempo toe

Digitalisering is dus een onmisbare stap bij het realiseren van duurzaamheidsambities. Dit sluit ook volledig aan bij de boodschap van de Rabobank: ‘zorg dat je data gestructureerd is en dat je processen vergaand gedigitaliseerd zijn’. Het moderniseren van de bedrijfsinfrastructuur zou topprioriteit moeten hebben voor elk voedingsmiddelenbedrijf dat zijn ecologische footprint wil verkleinen. Het berekenen van totale emissies, het analyseren van informatie om verspilling te voorkomen en het verbeteren van suboptimale processen, vereisen een geïntegreerd softwaresysteem.

De juiste softwareoplossingen helpen om gegevens te analyseren over (duurzame) besluitvorming van voorraadniveaus, productkwaliteit en het verbeteren van andere aspecten. Ook het IDC-trendrapport van Aptean bevestigt dat duurzaamheid en digitalisering belangrijk zijn. Digitale transformatie maakt KPI-verbeteringen op alle gebieden mogelijk en maakt voedings- en drankenbedrijven duurzamer en toekomstbestendiger.

Zet met Aptean belangrijke stappen naar een duurzamer bedrijf

Kortom, optimale samenwerking binnen vraaggestuurde (duurzame) ketens vraagt om transparantie en digitalisering. Nu is het tijd om actie te ondernemen. Dat blijkt zowel uit de marktgegevens van Rabobank als het onderzoek en de ervaringen van Aptean. Bedrijven die niet investeren in de verduurzaming van hun productie, supply chain en consumptie, lopen het risico dat hun klanten zich wenden tot hun concurrenten, die wél fors investeren in verduurzaming. Voedings- en drankenbedrijven die dit willen voorkomen, moeten nu handelen. De softwareoplossingen van Aptean zijn daarvoor een slimme keuze. Daarbij profiteren voedings- en drankenbedrijven niet alleen van de laatste innovatieve oplossingen, maar ook van de decennialange collectieve ervaring van een bedrijf gespecialiseerd in de digitalisering van de Food & Beverage sector.

Aptean's Food & Beverage ERP is speciaal ontworpen voor voedings- en drankenbedrijven. Het helpt om op een efficiëntere en winstgevendere manier te produceren en te leveren. Bovendien biedt het inzicht en functionaliteiten om elke duurzaamheidsstrategie te verbeteren. Get Ready for What’s Next, Now®.

Sustainable Production and Distribution

Sustainable food production and distribution is easier to achieve when broken down into a play-by-play strategy. Aptean has collated key plays to help optimize your sustainability strategy.

Forklift moving crate of fruit